Flygplatsnedläggningar är inte vägen till framtida politiska valsegrar. Gävleborna har skrivit på för folkomröstning
Det är dags för politiken att förstå att torgföra flygplatsnedläggningar inte kommer ge vare sig röster eller valsegrar. Medborgarna förstår att framtiden kräver ansvar, långsiktighet och mod.
Bevis på detta är folkomröstningen 2021 då över 78% röstade för att bevara Västerås Hässlö flygplats. Nu är det dags för nästa initiativ till att folkomrösta, för att den här gånger bevara Gävle Rörbergs flygplats.
Engagemanget och energin för att bevara Rörbergs flygplats i Gävle är stort, och nu har flygplatsens framtid tagit ett stort steg framåt. Efter en intensiv namninsamling har Gävlebygdens flygklubb samlat in 10 401 namnunderskrifter, vilket är betydligt fler än de 10 procent av kommunens röstberättigade invånare som krävs för att driva igenom ett folkinitiativ.
Listorna lämnades in till Gävle kommun tisdagen den 21 januari. Klubbens ordförande, Pelle Stensson, uttryckte sin glädje över det stora stödet. Det här visar hur viktig flygplatsen är för Gävleborna.
Folkomröstning eller politiskt beslut
Namnunderskrifterna togs emot av kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) och oppositionsrådet William Elofsson (M). Elofsson hoppas på en snabb process och vill att folkomröstningen sker så snart som möjligt under 2025. Alternativt väljer Socialdemokraterna att ändra sig och stödja flygplatsens bevarande.
Pelle Stensson delar förhoppningen om ett positivt beslut utan behov av folkomröstning. Om Socialdemokraterna ändrar inställning och ställer sig bakom ett bevarande av flygplatsen sparas både tid och pengar.
En viktig infrastruktur
Debatten om Rörbergs framtid har varit lång och komplicerad. Flygplatsen avvecklades som instrumentflygplats 2016 och sedan dess har luftrummet kring flygplatsen varit okontrollerad. Hösten 2023 infördes ett totalt flygförbud och i september 2024 beslutade en majoritet i kommunfullmäktige att stänga flygplatsen permanent trots motstånd från oppositionspartierna M och SD samt KD.
Argumenten för att bevara flygplatsen är starka. Flygplatsen är en viktig resurs för ambulansflyg, brandflyg och totalförsvaret i en tid av ökad osäkerhet i omvärlden. Enligt kommunalrådet Jan Myléus (KD) har Gävle Rörberg flygplats en fungerande infrastruktur. Med tanke på världsläget kan det vara avgörande. Om något händer, till exempel om sårade snabbt behöver transport till sjukhus, är flygplatsen en livlina.
En kontroversiell del i diskussionen handlar om Microsofts behov av en kraftledning för att expandera sina datacenter i Gävle och Sandviken. Kraftledningen, som Vattenfall föreslagit att dra över Rörberg, kräver enligt planerna att flygplatsen avvecklas. Pelle Stensson ifrågasätter det ekonomiska och strategiska förnuftet i detta beslut. Det är skattepengar som har finansierat flygplatsen. Att kasta bort dem för att kunna dra en kraftledning är inte rimligt.
Både Pelle Stensson och oppositionsrådet William Elofsson (M) ställer sig kritiska till beslutet att dra kraftledningen genom flygplatsområdet. De har framfört att arbetet med kraftledningen omedelbart ska stoppas. Förberedelserna har redan påbörjats trots att överklagandet hos förvaltningsrätten inte har prövats ännu.
Fallet i Gävle har stora likheter med folkomröstningen i Västerås 2021, då över 78% röstade för att bevara flygplatsen på Hässlö. Nu hoppas många att Rörberg kan bli en liknande framgångshistoria.
AOPA Sweden stödjer alla initiativ som syftar till att säkra Sveriges flyginfrastruktur för framtiden. Flygplatser som Rörberg är ovärderliga för allmänflyget, samhällstjänster och totalförsvaret. Vi uppmanar politiker och beslutsfattare att agera med långsiktighet och med ett stort ansvarstagande för att säkra den kritiska infrastruktur som flygplatserna utgör.