Swedavia behöver tydligare ägarstyrning – flyginfrastrukturen står på spel när Swedavia prioriterar shoppinggallerior istället för flyget.
Sverige förlorar kritisk flyginfrastruktur när Swedavias inriktning förskjuts från flygets kärnuppdrag till kommersiell fastighetsutveckling. Det är dags för staten att agera – med tydlig ägarstyrning som prioriterar beredskap, samhällsservice och framtidssäker flygkapacitet.
Sverige behöver ett fungerande och sammanhållet flygsystem. Men i Swedavias nuvarande utvecklingsplaner har flygets kärnuppdrag hamnat i skymundan. Istället ser vi en tilltagande prioritering av kommersiella handelsytor, fastighetsutveckling och restauranger – medan Swedavias flygplatsdrift får en allt mer marginaliserad roll.
Detta är att vända ryggen åt Swedavias uppdrag. För bolagets primära syfte är inte att driva köpcentrum – det är att säkerställa tillgänglighet och utveckla flygets möjligheter i hela Sverige.
Därför är det dags att återställa balansen. Flygverksamheten måste åter bli den centrala uppgiften. Handelsplatser och serveringsytor kan fungera som kompletterande funktioner, men aldrig som mål i sig.
Bromma är en nyckel – inte en restpost
Mitt i denna utveckling anstränger sig Swedavia för att driva bort flygande aktörer med försämrade förutsättningar och villkor, allt för att lyckas avveckla Bromma flygplats. Diskussionen om dess framtid har präglats av osäkerhet, trots att dess betydelse för ett fungerande flygsystem är obestridlig. Det finns tydliga paralleller med hur Swedavia drev på för en avveckling av Säve flygplats i Göteborg. Säves öde är inte avgjort ännu, men Swedavias hantering och agerande är oåterkalleligt.
Bromma är inte vilken flygplats som helst. Den är en strategisk länk mellan landsbygd och huvudstad – en livlina för regioner utan effektiva alternativa kommunikationer. För Gotland, där över 80 procent av flygresorna går till och från Stockholm – ofta tur och retur samma dag – är Brommas närhet och tillgänglighet helt avgörande. En överdagenresa via Arlanda innebär flera förlorade timmar per resetillfälle jämfört med Bromma. Det är inte hållbart – vare sig för affärsresenärer, samhällsservice eller regional utveckling.
En oumbärlig resurs i Sveriges krisberedskap
Men Brommas betydelse stannar inte vid näringsliv och resenärstillgänglighet. I en tid av växande osäkerhet och säkerhetspolitiska utmaningar i vårt närområde är Bromma flygplats också en oumbärlig del av Sveriges civila och militära beredskap.
Bromma är huvudstadens viktigaste bas för blåljusflyg – ambulansflyg, polisflyg, hemvärnsflyg, kustbevakning, sjöövervakning och brandflyg. Flygplatsens centrala läge, snabba tillgänglighet och befintliga infrastruktur gör den ovärderlig vid kriser, större olyckor eller – i värsta fall – krig. Härifrån kan evakueringar genomföras snabbt, medicinska transporter koordineras effektivt, och samhällsviktiga insatser nå hela landet på kort tid.
Att avveckla Bromma vore att försvaga både den civila och militära beredskapen i Sveriges mest strategiskt viktiga område – en risk vi inte har råd att ta.
Allmänflyget – Brommas pulsåder, livskraft och existensberättigande.
Sverige behöver en flyginfrastruktur som även värnar allmänflygets roll – inte bara för utbildning av framtidens piloter, ambulansflyg och samhällsnyttiga insatser, utan också för innovationskraft, regional näringslivsutveckling och katastrofberedskap.
Allmänflyget är inte ett bihang. Det är en central komponent i ett robust och framtidssäkrat flygsystem. Utan Bromma tappar Sverige en vital del av detta ekosystem.
Staten behöver styra Swedavia tydligare med ett uppdaterat ägardirektiv och uppdrag
Swedavia är ett statligt bolag med ett offentligt uppdrag. Då kan inte kortsiktiga intäkter få gå före samhällsnytta.
Staten måste styra tydligare – innan flyget reduceras till en sidoverksamhet på sina egna flygplatser.
Det är hög tid att även allmänflyget tydligt inkluderas till den centrala delen av Swedavias uppdrag. Det gäller inte bara Bromma flygplats. Hela det statliga basutbudet av tio flygplatser ska tillgängliggöras för allmänflyget till rimliga villkor och förutsättningar.
Allmänflyget ska inte trängas undan – det ska ges den plats allmänflyget behöver och förtjänar.
Det finns inget skäl till att Swedavia ska vara sämst i klassen på att hantera både allmänflyg och linjeflyg. Något som Sveriges regionala flygplatser inte har några problem att klarar av.
Huvudstaden ska inte stå utan sin mest strategiska flygplats i en orolig tid.