Transportstyrelsen höll den 8 maj möte med Allmänflygsäkerhetsrådet (AFSR), ett viktigt forum där aktörer inom svenskt allmänflyg samlas för att diskutera flygsäkerhetsfrågor och pågående regelverk.
Här är AOPA Swedens sammanfattning av de viktigaste punkterna för dig som medlem:
✈️ Uppföljning och nya mål för flygsäkerheten till 2030
Transportstyrelsen inledde mötet med att redovisa uppföljningen av de tidigare flygsäkerhetsmålen. Målen för 2020–2023 har haft viss positiv effekt, men utmaningar kvarstår – bland annat hög andel olyckor inom privatflyg och bristande säkerhetskultur. Nya mål föreslås för perioden 2025–2030 med särskilt fokus på riskmedvetenhet, utbildning och förbättrad rapporteringskultur. Ett förbättrat samarbete mellan aktörer inom allmänflyget efterlyses också.
Nya flygsäkerhetsmål på väg – fokus på kultur, kunskap och kommunikation
Transportstyrelsen presenterade en uppföljning av de flygsäkerhetsmål som gällt fram till nu.
Resultaten visar att det finns förbättringspotential. Nu föreslås nya mål fram till 2030 med fokus på:
- Stärkt säkerhetskultur och riskmedvetenhet
- Förbättrad incidentrapportering
- Bredare utbildningsinsatser
- Ökad samverkan mellan aktörer
🪂 Säkerhetskultur inom Svenska Fallskärmsförbundet
En särskild rapport presenterades gällande säkerhetskulturen inom fallskärmshoppning. Utredningen visade på ett starkt engagemang men även behov av förbättrade rutiner, internkommunikation och incidentrapportering. Rekommendationer inkluderar ökad utbildning i riskhantering och tydligare ledarskap.
En särskild genomgång gjordes av säkerhetskulturen inom Svenska Fallskärmsförbundet. Utredningen pekar på stort engagemang men brister i rapportering, kommunikation och ledning. Transportstyrelsen rekommenderar förbättrad utbildning och tydligare strukturer för säkerhetsarbete – insikter som kan vara relevanta även för andra delar av allmänflyget.

Transportstyrelsens Allmänflygsägerhetsråd (AFSR) bjöd på intressanta samtal och diskussioner. På bilden Johan Holm AOPA, Magnus Axelsson TRS, Pontus Lindblom TRS.
📘 Kommande regelförändringar i SERA och andra EU-förordningar
Transportstyrelsen informerade om förändringar i SERA (Standardised European Rules of the Air) samt uppdateringar i EU-förordningarna 1178/2011 och 965/2012.
Nyheter inkluderar skärpta krav på radiokommunikation, ändrade bestämmelser för VFR-flygning i kontrollerat luftrum, samt justeringar för särskilda operationskategorier (SPO).
Transportstyrelsen informerade om kommande förändringar i:
- SERA (Standardised European Rules of the Air)
- EU-förordningarna 1178/2011 och 965/2012
Förändringarna berör bland annat:
- Nya krav på radiokommunikation i vissa luftrum
- Tydligare regler för VFR-flygning i kontrollerad miljö
- Förändringar för SPO (special operations)
AOPA Sweden kommer att analysera hur dessa påverkar medlemmar och verka för att övergången sker med god framförhållning och rimliga krav.
Införandet sker gradvis med fortsatt dialog med branschen.
📡 Luftrum och elektronisk synbarhet (iConsipuity)
Myndigheten betonar behovet av bättre lägesbild i luftrummet och föreslår bredare användning av systemen. Diskussioner förs om möjlig framtida reglering. Presentationen lyfte även vikten av god planering och samordning av luftrummet, särskilt i samband med stora evenemang eller militära övningar.
• Geografiska UAS-zoner
• Restriktionsområden och farliga områden
• Statusuppdatering kring U-space
• Elektronisk synbarhet • Övrigt
Elektronisk synbarhet – ökad aktualitet och möjliga framtida krav
En genomgång gjordes av den aktuella utvecklingen kring elektronisk synbarhet. Elektronisk synbarhet diskuterades som en viktig framtidsfråga. Transportstyrelsen lyfter behovet av bättre ”situational awareness” i luftrummet och för samtal om ökad användning av dessa system.
AOPA erbjuder även en medlemsrabatt i samarbete med SafeSky som har utvecklat en utmärkt App för elektronisk synlighet. För mer information se https://aopa.se/safesky-app/
Vi uppmanar våra medlemmar att hålla sig uppdaterade kring denna utveckling, då framtida reglering kan bli aktuell.
AOPA Sweden tog även upp följande punkter till agendan:
- Behovet av regler och påskyndandet av framtagande av GPS-approacher till okontrollerade flygplatser.
- ATO-döden, hur kostnader och myndighetsavgifter försvårar fortsatta ATO-verksamheter i Sverige. Den negativa trenden är dramatisk med antalet konkurser eller i bästa fall flytt till framför allt Danmark. Åtgärder krävs för att Sverige inte ska stå utan piloter.
- Vad händer med möjligheten att en allmänläkare kan/får utfärda friskhetsintyg för en LAPL certifikatsinnehavare?
- Vad händer i EASA/TRS gällande möjlighet till en medicinsk egendeklaration, ”Basic Med”, så som det fungerar i USA?
Nästa Allmänflygsäkerhetsråd är planerad till 23 oktober 2025.
Bifogar Allmänflygsäkerhetsrådets presentationer: